Böcker

Pekingsyndromet Pocket omslag ettan

Pekingsyndromet – Kina, makten, pengarna (Ordfront förlag 2015) släppt i uppdaterad och utökad pocketversion våren 2015 är den underhållande berättelsen om hur den nya supermaktens ekonomi och politik fungerar och varför det leder till instabilitet i landet och är en miljökatastrof för världen. De senaste åren av ekonomisk boom har inte alls inneburit kommunistpartiets reträtt utan snarare dess återkomst. Ola Wong spårar orsaken tillbaka till hur dagens ledare drabbades av Mao-tidens terror som barn, ett nationellt trauma som gjorde dem besatta av stabilitet och tvingade dem att ständigt skriva om historien.

Pekingsyndromet är reportageguiden som förklarar den nya supermakten Kina. Den har redan blivit kursbok för kursen »Kina idag« vid Uppsala universitet och används även för vidareutbildning för lärare i Kinakunskap. Studenter uppskattar att den är på svenska, underhållande och enkel att begripa. Det gör den till en lämplig introduktionsbok om Kina för studenter på högskole- och universitetsnivå samt på gymnasienivå.  Andreas Ekström, förstelärare i historia och samhällskunskap, Bäckänggymnasiet i Borås säger:

Dagens läromedel är undermåliga när det kommer till att beskriva det kinesiska samhället och dess nutida historia. Som lärare är det svårt att få tid att ta fram och sammanställa bra och lättfattligt material till eleverna. Ola Wongs bok Pekingsyndromet, Kina, makten och pengarna, lyckas med att på ett, för eleverna, enkelt och lättfattligt sätt förklara det komplicerade kinesiska samhället ur såväl politiska som historiska och ekonomiska aspekter. Som lärare kan jag enkelt använda boken i sin helhet eller välja ut kapitel och låta eleverna läsa dem var för sig. Jag kan varmt rekommendera Pekingsyndromet som läromedel i undervisningen i gymnasieskolan.

DN om Pekingsyhndromet En psykologisk och politisk rysare” Jan Eklund, DN.

Recension i Gokväll av Tara Moshizi:

”Superspännande och jätteviktigt och fruktansvärt välskrivet… Alla som läst Ola Wong i SvD vet att han är asgrym!”
http://www.svtplay.se/video/2052573/16-5 inslaget börjar 22:15 in i programmet.

GP:

”Kina har blivit rikt på att sätta ekonomisk tillväxt före etik, ideologi, miljö eller lagar,” skriver Ola Wong i sin bok PekingsyndrometBjörn Gunnarsson läser en utomordentlig Kinaskildring och tycker att det är som att betrakta en blind jättes lek. Ömsom lyfts människor upp, ömsom trampas de ner i leran. Och allting går tillbaka till Mao.”

 ”måste läsas-bok ”

 ”faktaspäckad och underhållande”.
Läs mer här: http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/bocker/1.2362304-ola-wong-pekingsyndromet